Wees eens open source met Proxmox

Proxmox, wat is dat nu eigenlijk? In essentie is Proxmox een open-sourcetool die je toelaat om servers te virtualiseren. Proxmox is ontwikkeld op basis van de Linux distributie Debian en maakt onderliggend gebruik van zowel de KVM virtualisatielaag als LXC containers, en bouwt hierover een gebruiksvriendelijke, web-gebaseerde interface. Deze laat je toe om heel eenvoudig een cluster van verschillende machines te bouwen, de onderliggende storage te beheren, virtuele machines aan te maken of live migreren en nog veel meer.

10.12.2018 door Ben Sommerijns

Een instant succes

Proxmox kende zijn eerste uitgave in april 2008. Het bleek ook meteen een schot in de roos want het platform had meteen veel aanhangers. Om te begrijpen wat Proxmox is en wat de voordelen zijn is het belangrijk om te weten wat open source betekent en welke rol de Linux kernel hierin speelt. Ook leuk om te weten is dat de naam Proxmox geen betekenis heeft maar gekozen is omdat de domeinnaam beschikbaar was.

Open source of open bron beschrijft een breed onderwerp waarbij je de broncode van een programma of project vrijgeeft zodat iedereen ermee aan de slag kan. Veel open source software is bijgevolg gratis te gebruiken en maakt het mogelijk om op verschillende manieren de productie te benaderen. De Linux is wellicht het meest bekende voorbeeld van open source software, maar verder ken je misschien ook de Firefox webbrowser, het WordPress CMS of de LibreOffice kantoorsuite.

De vier essentiële vrijheden

Om de benaming van vrije en open source software te krijgen dien je wel te voldoen aan de vier essentiële vrijheden van vrije software.

  • De vrijheid om het programma te gebruiken zoals je wilt en voor elk doel.
  • De vrijheid om te bestuderen hoe het programma werkt en te veranderen zoals je zelf wilt. Toegang tot de broncode is hiervoor een vereiste.
  • De vrijheid om kopieën te herverdelen zodat je anderen kan helpen.
  • De vrijheid om kopieën te verdelen van je gemodificeerde versie aan anderen. Hiermee geef je de hele gemeenschap de kans om voordeel te halen uit jouw veranderingen. Toegang tot de broncode is hiervoor een vereiste.

Wil je graag meer weten? Neem contact op en we gaan er graag dieper op in.